друкувати


Практичний довідник аграрного експортера в ЄС (текст) — дослідження

20 червня 2016, 12:04

В Україні з’явився перший практичний посібник для бажаючих вийти в ЄС. Його презентація відбулася на круглому столі «Зона вільної торгівлі: що повинен знати аграрій, щоб вийти на європейський ринок?» відбулася презентація першого випуску «Практичного довідника аграрного експортера до ЄС». 

Ініціатива створення довідника належить інтернам Програми стажування у Верховній Раді України, що стажуються в Комітеті ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин, а реалізувати її вдалося за партнерської підтримки Ольги Трофімцевої, керівника проекту «Консультування України в питаннях аграрної торгівлі – в рамках Повної та Всеохоплюючої Угоди про вільну торгівлю (ПВУВТ) між ЄС та Україною». Проект діє на основі двосторонньої домовленості між Федеральним Міністерством продовольства та сільського господарства Німеччини та Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Над створенням довідника працювали Марія Дідух, експерт Центру підтримки експорту (керівник авторського колективу), експертна група Асоціації

«Український клуб аграрного бізнесу» та експертна група Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Цей довідник є нашим практичним кроком до розповсюдження інформації серед українських малих та середніх аграрних виробників, а також переробників сільськогосподарської продукції, які розуміють, що процес глобалізації аграрних ринків вже давно прийшов і в Україну і що міжнародна аграрна торгівля стала реальністю і необхідністю для українського фермера, незалежно від його профілю виробництва та розміру господарства. Ми сподіваємось, що розроблений нашими авторами Довідник стане настільним практичним посібником у питаннях виходу на нові ринки. Сподіваємось, що він допоможе знайти необхідну інформацію та зорієнтуватись у прийнятті бізнес-рішень щодо експорту. Нам приємно, що ініціатива створення посібника належить активній молоді і що ГО «Ліга інтернів» допомагає цій молоді розвиватися», — зазначила Трофімцева. 

Електронний варіант посібника можна отримати за цим посиланням.