друкувати


Виручка від експорту зернових і зернобобових принесла Україні торік 420 млрд грн

20 січня 2020, 13:00

У 2019 році виручка від експорту зернових і зернобобових принесла Україні 420 млрд грн. Про це повідомляє uatv.ua. 

«Найбільшими експортерами соняшникової олії в світі є Україна, Аргентина, Нідерланди й Туреччина. В цілому за останні 10 років на світовому ринку цього сегменту сталася низка змін в торгових потоках. Наприклад, Індія стала одним із лідерів з імпорту соняшникової олії. А Україна – одним із найбільших експортерів», – зазначила аналітик Олена Свирида.

Вона зазначила, що у 2019-му Україна оновила рекорд врожаю, зібравши понад 74 млн т зернових (на 4 млн тонн більше, ніж у 2018-му). До топ-5 країн-імпортерів української сільгосппродукції увійшли Китай, Єгипет, Нідерланди, Індія та Туреччина.

Всього за 11 місяців 2019 року Україна експортувала агропродовольчої продукції на суму понад $20 млрд. Крім того, збільшився і показник експорту борошна. Станом на грудень 2019-го було відвантажено майже 183 тис. т, що на 63 тис. тонн більше, ніж у 2018 році.

Активно набирає обертів світовий ринок органічної продукції. На ньому голосно почала заявляти про себе й Україна. За останні кілька років наші фермери отримали репутацію важливого постачальника екологічної продукції на ринки Західної Європи. Найбільшими країнами-споживачами стали Німеччина, Нідерланди, Велика Британія, Австрія, Італія. Також українську продукцію високо цінують у США, Австралії та Канаді.

Нагадаємо, що незвичайно тепла для зими погода становить загрозу озимим овочам та багаторічним насадженням.