друкувати


НБУ рекомендує аграріям не брати кредити під заставу землі у валюті

20 січня 2020, 10:25

Земля сільськогосподарського призначення, на продаж якої зараз діє мораторій, після відкриття ринку землі може бути заставою для тих фермерів, які забажають взяти в банку кредит. Про це розповіла заступник голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв’ю виданню FinClub.

«Сільськогосподарська земля, на яку сьогодні поширюється мораторій, стане заставою. Це дозволить фермерам, які працюють на своїй землі, отримати в банку під її заставу гроші для розвитку господарства», – сказала вона.

Крім того, після вступу в силу дозволу на продаж землі її ліквідність – тобто привабливість на ринку – підвищиться, наголосила вона, оскільки землю можна буде легко купувати й продавати.

Зараз для землі сільськогосподарського призначення коефіцієнт ліквідності становить 35%. Коли відкриється ринок землі, я очікую, що для неї коефіцієнт буде вищим, оскільки це бізнес, ця земля має бути більш ліквідною. Це означає, що в тебе, як підприємця, покриття заставою кредиту буде більшим, і ти зможеш взяти велику суму, або банк не буде ставку завищувати, – пояснила вона.

За її словами, Нацбанк буде рекомендувати аграріям не брати кредити під заставу землі в валюті, оскільки вони не зможуть страхуватися від валютних ризиків самостійно.

Нагадаємо, що у посиленні курсу гривні, яке відбувається протягом листопада-грудня 2019 року, значну роль відіграють врожаї зернових та олійних культур.