друкувати


Експерт розповів, як демонополізація спиртової галузі вплине на іноземних інвесторів

18 січня 2020, 10:30

Після демонополізації спиртової галузі Україна може стати досить цікавою країною щодо розвитку спиртового виробництва для іноземних інвесторів, зокрема з Європи, з огляду на декілька причин: нижча вартість трудових ресурсів; оптимальне податкове навантаження; зручне географічне розташування. Про це повідомив радник юридичної фірми ETERNA LAW Артем Кузьменко, йдеться у матеріалі AgroPolit.com.

Зазначається, що сьогодні в очах іноземних інвесторів український спиртовий ринок — це здебільшого про корупцію, схеми ухилення від оподаткування та навіть кримінал. Щоб змінити таке бачення, необхідно буде докласти чималих зусиль. Враховуючи те, що закон набуває чинності 1 січня 2020 року, вводиться в дію з 1 липня 2020 року, а видача дозволів та ліцензій на будівництво приватних заводів почне здійснюватися не раніше від 1 липня 2021 року, очевидно, що за умови проведення швидких конкурсів щодо приватизації активів ДП «Укрспирт» інвестори, які придбають такі активи, будуть фактично півтора роки мати монополію на виробництво спирту, і, відповідно, матимуть конкурентні переваги перед новими гравцями на ринку, які планують будувати нові спиртові заводи.

Окремо слід зазначити, розповідає радник юридичної фірми ETERNA LAW, що значний потенціал для інвестицій у спиртову галузь буде також з моменту повної лібералізації ринку (1 липня 2021 року), що дасть можливість багатьом іноземним інвесторам отримувати ліцензії на виробництво та продаж спирту й будувати нові спиртові заводи.

Потенціал для розвитку ринку спирту та іноземних інвестицій досить потужний, а його реалізація залежатиме від ефективності та швидкості проведення приватизації заводів ДП «Укрспирт». Для забезпечення прозорої й ефективної приватизації потрібно залучити якомога більше учасників, зокрема іноземних, а відтак необхідно провести масштабну інформаційну кампанію для залучення іноземного капіталу, що дасть змогу максимально ефективно реалізувати активи ДП «Укрспирт», — говорить Артем Кузьменко.

Більше читайте за посиланням.

Нагадаємо, з 1 січня почав діяти закон про демонополізацію спиртової галузі №318-IX «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва і обігу спирту етилового».