друкувати


Співпраця з Deutsche Bahn запустить процес модернізації Укрзалізниці — думка

16 січня 2020, 17:00

У медійному полі з'явилася інформація про можливе стратегічне партнерство найбільшого німецького залізничного оператора Deutsche Bahn і Укрзалізниці. Це позитивна новина для транспортної галузі України. Так вважає експерт у сфері транспортної інфраструктури та логістики України Валерій Ткачов, повідомляє Elevatorist.com.

«Будемо сподіватися, що ці плани нарешті матеріалізуються. На даний момент залізниця України перебуває в критичному технічному стані й не може забезпечити потреби зростаючої економіки країни», — зазначив Валерій Ткачов.

За його словами, зношення локомотивного парку становить 92-98%, вагонного парку — більш ніж 80%, деяких видів рухомого складу — більше 95%. Зношення залізнодорожньої інфраструктури України становить понад 70% (верхньої будови колії, засобів сигналізації та автоматизації, контактна група).

Катастрофічно не вистачає локомотивного парку, дефіцит близько 200-300 одиниць. Операційні показники також гнітючі: починаючи з 2011 року щорічно падає обсяг перевезення вантажів, за цей час УЗ втратила близько 150 млн т вантажу (-35%). Водночас перевезення вантажів — єдина прибуткова діяльність Укрзалізниці (генерує 81% операційного доходу і приблизно + 16-18 млрд грн прибутку по сегменту). Перевезення пасажирів генерує щорічно приблизно 12,6 млрд грн збитку. Держава не компенсує ці збитки УЗ (соціальне навантаження). В такому стані Укрзалізниця не в змозі вийти з тривалої кризи», — вважає експерт.

Валерій Ткачов говорить, що без значних капітальних інвестицій в залізничну інфраструктуру Укрзалізниці не вижити. Економічний стан нашої країни і розмір держбюджету не дозволяє знайти ці ресурси.

«Тому співпраця з таким великим оператором залізничного транспорту Deutsche Bahn — прийнятний варіант. Тим більше, що це взаємовигідна співпраця ми отримуємо інвестиції та сучасні технології, а німецький гігант отримує додаткові вантажоперевезення і пасажиропотік», — впевнений Валерій Ткачов.

Нагадаємо, експерт назвав основні переваги співпраці німецької компанії Deutsche Bahn та Укрзалізниці.