друкувати


Канада і Швеція закликали до громадських консультацій щодо змін до Конституції з децентралізації

15 січня 2020, 17:00

Канада та Швеція закликали Україну провести всеосяжні громадські консультації щодо нового проекту закону про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади. Про це йдеться в офіційних повідомленнях посольств Канади та посла Швеції у Twitter.

«Канада поділяє занепокоєння багатьох голів місцевої влади, представників громадянського суспільства та експертів стосовно законопроекту № 2598, які обмежують демократичні процеси. Ми закликаємо до інклюзивних громадських консультацій стосовно змін і узгодження з принципами Європейської хартії місцевого самоврядування», — зазначили у посольстві Канади.

До громадських консультації закликало і посольство Швеції в Україні.

Реформа децентралізації та місцевого самоврядування відповідно до Європейської хартії місцевого самоврядування є ключовою для європейської інтеграції України. Швеція як головний прихильник реформи децентралізації в Україні заохочує проведення всеосяжних громадських консультацій щодо проекту №2598, — сказано у повідомленні посольства.

Раніше повідомлялося, що децентралізацію в Україні загальмували через технічні помилки.

Нагадаємо, проект Конституції в частині децентралізації влади був зареєстрований у Верховній Раді президентом Володимиром Зеленським ще 13 грудня. Законопроект визначений як невідкладний. Пізніше Зеленський виправив деякі положення свого ж проекту і 29 грудня на сайті парламенту з'явився оновлений варіант. Законопроект мали розглядати 14 січня.