друкувати


Децентралізацію в Україні загальмували через технічні помилки — зауваження до законопроекту

14 січня 2020, 16:40

Верховна Рада перенесла на завтра розгляд законопроекту №2598 Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади). Про це йдеться на сайті ВРУ, передає AgroPolit.com.

Причиною такого рішення стало те, що комітет з питань правової політики рекомендував до розгляду законопроект з технічними помилками. Зокрема, таблиця змін, як з'ясувалося, не відповідає тексту документу. Внаслідок цього асоціації почали бити на сполох, демонструючи ряд зауважень до законопроекту. 

У Всеукраїнській асоціації громад назвали ряд зауважень до законопроекту 2598.

В асоціації повідомили, що законопроект було доопрацьовано без публічних консультацій із зацікавленими сторонами (насамперед, всеукраїнськими асоціаціями ОМС), хоча цього всі вимагали практично одностайно. Зокрема, звернення з такою вимогою на адресу Президента та ВРУ надіслала Всеукраїнська асоціація громад (лист від 23.12.2019 №841/019)

Також додається, що у новій версії законопроекту з’явилося кілька нових необґрунтованих/незрозумілих формулювань:

В асоціації також назвали окремі експертні пропозиції:

Нагадаємо, проект Конституції в частині децентралізації влади був зареєстрований у Верховній Раді президентом Володимиром Зеленським ще 13 грудня. Законопроект визначений як невідкладний. Пізніше Зеленський виправив деякі положення свого ж проекту і 29 грудня на сайті парламенту з'явився оновлений варіант. Законопроект мали розглядати 14 січня.

Раніше в ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com експерт із політики Олександр Солонтай повідомив, що законопроект №2598 про децентралізацію потрібен для посилення переговорної позиції у Мінську, а також, щоб досягнути компромісу з регіональними елітами під час боїв за найбільші міста. 

На його думку, текст законопроекту слід допрацювати, це вже підтверджено не тільки незалежними експертами та представниками громад, а й командою Зеленського.