друкувати


Німецькі фермери вважають дискримінацією заборону відкриття ринку землі іноземцям — лист

14 січня 2020, 09:30

Німецькі фермери, які давно працюють в Україні, написали листа президенту, голові Верховної Ради та прем'єр-міністру щодо заборони відкриття ринку землі іноземцям. Про це на сторінці у Facebook повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

На думку німецьких фермерів, обмеження для іноземців щодо купівлі землі — це дискримінація і обмеження конкуренції. Це негативно вплине на розвиток агросектору та розвиток економіки в Україні.

Зокрема, вони незадоволені новими правками до законопроекту 2178-10.

«Проект вищезазначеного закону в першій редакції передбачав, що юридичні особи України, кінцевими власниками яких є іноземці і які орендують землю в Україні більше трьох років, також зможуть її придбати з 1 жовтня 2020 року. В другому читанні внесені правки, згідно з якими право продавати і купувати землю матимуть лише українські громадяни та українські компанії, засновані виключно українськими громадянами.

Вважаємо такі обмеження призведуть до нерівних умов діяльності суб'єктів господарювання на одному товарному ринку, 1 як наслідок обмеження конкуренції на цьому ринку; настання негативних наслідків для наших ринкових позицій», — йдеться у листі.

Фермери переконані, що прийняття законопроекту в запропонованій редакції порушує принцип рівного захисту державою всіх суб'єктів господарювання закріплений в ч. 4 ст.13 Конституції України та ст. б Господарського кодексу України. 

Таке обмеження інтересів буде поганим сигналом для потенційних інвесторів, не лише в сільському господарстві, та дискредитує Україну як об'єкт інвестування», — йдеться у листі.

Нагадаємо, посольства трьох країн ЄС написали листа-попередження щодо заборони відкриття ринку землі іноземцям.

Також голова Асоціації аграріїв України (ААУ) Олексій Сидоров звернувся від імені членів асоціації до вищого керівництва України з пропозицією змінити норму законопроекту №2178-10 про збереження мораторію на продаж землі с/г призначення в межах 50 км від кордону та допустити на ринок представників компаній з іноземним капіталом.

Раніше депутати презентували фінальний варіант законопроекту про землю до голосування у Верховній Раді №2178-10. З його ключовими положеннями детальніше можна ознайомитися за посиланням.