друкувати


Експерти розповіли, на яких земельних ділянках неможливо захистити права

13 січня 2020, 11:45

Ефективно захищати права на земельні ділянки, незареєстровані в земельному кадастрі, практично неможливо. Про це йдеться у матеріалі видання Дзеркало Тижня, авторами якого є заступник Голови Ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин та член Ради з матеріальних активів Міжнародного комітету зі Стандартів оцінки (IVSC) Людмила Сімонова.

Зазначається, що наразі головною проблемою залишається внесення до кадастрової системи відомостей про земельні ділянки, які формувалися в радянські часи та в перше десятиліття незалежності України (до 2004 року), коли почалося створення електронної земельно-кадастрової системи.

«Тому перше завдання на сьогодні — переконатися, що інформація про всі земельні ділянки, права на які були посвідчені правовстановлюючими документами (державними актами, договорами оренди тощо), внесена в електронну кадастрову систему і стане доступною для всіх бажаючих», — йдеться у матеріалі.

Додається, що на цей час зі сформованими, проте не зареєстрованими в земельному кадастрі ділянками коїться певна плутанина, адже власники й користувачі земельних ділянок найчастіше мають документ, що посвідчує їхні права на землю, проте відомостей про точні характеристики ділянки, і особливо її межі, може не бути, а сама ділянка — не мати унікального ідентифікатора: кадастрового номера.

Звісно, ефективно захищати права на такі земельні ділянки практично неможливо, а їх використання пов'язане з величезною кількістю титульних ризиків, — зазначають автори статті.

Нагадаємо, Держгеокадастр завершив інвентаризацію земель с/г призначення державної власності. Раніше очільник відомства Денис Башлик повідомляв, що кадастр готовий до відкриття ринку землі в Україні.