друкувати


НБУ спростив порядок закриття рахунків ФОПів

10 січня 2020, 13:30

Національний банк України спростив процедуру закриття поточних банківських рахунків ФОП, котрі припиняють діяльність. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Повідомляється, що закрити рахунок можна, якщо на ньому немає залишку коштів. Так банки зможуть закрити поточний рахунок без отримання будь-яких документів від клієнта.

«У разі, якщо на такому рахунку кошти є, банкам надали право закрити поточний рахунок, а залишок коштів перерахувати на рахунок цієї особи, відкритий для власних потреб. Зокрема тепер уповноважений працівник банку має право посвідчувати довіреність ФОП та фізособи, яка провадить незалежну професійну діяльність, якщо її складають у банку у присутності власника рахунку та довірених осіб», – йдеться у повідомленні.

Також, на виконання вимог Кодексу України, НБУ встановив порядок процедури банкрутства.

Банки можуть відкривати спеціальний рахунок для здійснення керуючими санацією процедури санації боржника – юридичної особи (ФОП). Також банки можуть відкривати спеціальний чи окремий рахунок для здійснення арбітражним керуючим процедури реструктуризації боргів і погашення боргів боржника – фізичної особи (ФОП)», – зазначили в НБУ.

Нагадаємо, що оприлюднено суми штрафів, які з 2020 року будуть застосовуватися за порушення порядку проведення розрахункових операцій.