друкувати


Відміна соєвих поправок призведе до збільшення зростання посівів сої на 20%, — експерт

9 січня 2020, 15:00

У разі скасування соєвих поправок слід очікувати зростання посівів сої мінімум на 20%. Таку думку висловила заступниця директора компанії «ПроАгро Груп» Марія Колесник у матеріалі «Світле майбутнє 2020: Прогнози для АПК», пише Latifundist.com

Марія Колесник зазначила, що слід дивитися, у якому стані вийдуть озимі після перезимівлі. Посушлива осінь була не дуже сприятливою, а тепла зима також може привести до розвитку хвороб.

«Якщо втрати після зими перевищать 3-5%, то це все буде пересіватися ярових ячменем у разі ранньої зими або кукурудзою і соєю в разі пізньої», — прокоментувала Марія Колесник.

За прогнозами вчених Інституту аграрної економіки, навесні в Україні буде посіяно 1,5 млн га ярого ячменю, 0,25 млн га гороху, 0,2 млн га вівса. Суха весна може трохи змінити структуру посівів ранніх зернових у бік зменшення зазначених культур і збільшення посівів кукурудзи — з 5 млн га до 5,2-5,4 млн га.

Фахівці Інституту також вважають, що під соняшник буде виділено близько 6 млн га, а під сою — 1,5 млн га. В Інституті вважають, що якщо Верховна Рада України скасує «соєві правки», то площа посівів під соєю може вирости до 1,6-1,7 млн ​​га.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський закликав уряд та Верховну Раду України невідкладно забезпечити ухвалення закону про підтримку вітчизняного виробника сільськогосподарської продукції та скасування так званих соєвих правок.