друкувати


Стали відомі штрафи за порушення ФОПами порядку розрахункових операцій

9 січня 2020, 11:00

Оприлюднено суми штрафів, які з 2020 року будуть застосовуватися за порушення порядку проведення розрахункових операцій. Відповідну інформацію надала Державна податкова служба, повідомляє «Закон і Бізнес»

Тепер штрафуватимуть за:

— непроведення розрахункових операцій (РО);

— проведення РО на неповну суму вартості товарів (послуг);

— невидачу в паперовій або електронній формі розрахункового документа (чека).

Що стосується суми штрафів, то вона зростатиме поступово:

— до 19 квітня 2020 року: за перше порушення — 1 грн, за кожне наступне — 100% вартості товару, проданого з порушенням;

— з 19 квітня 2020 року до 1 жовтня 2020 року: за перше порушення — 10% вартості товару, проданого з порушенням, за кожне наступне — 50% його вартості;

— з 1 жовтня 2020 року — за перше порушення — 100% вартості товару, проданого з порушенням, за кожне наступне — 150% його вартості.

Крім того, штрафи передбачено за цілу низку інших порушень. Зокрема, проведення розрахунків за допомогою РРО, в конструкцію чи програмне забезпечення яких внесені зміни, не передбачені виробником; невикористання під час розрахунків розрахункової книжки; проведення через РРО розрахунків без попереднього програмування найменування не підакцизних товарів.

За такі порушення штрафи до 19 квітня становитимуть до 100 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян, а з 19 квітня — до 300 мінімумів.

Нагадаємо, що на думку Тимофія Милованова, малий бізнес та самозайняті особи не повинні реєструватися у податковій, їм достатньо просто  декларувати свої доходи.