друкувати


Дональд Трамп озвучив чотири умови Ірану та анонсував нові економічні санкції

8 січня 2020, 20:41

Американський президент Дональд Трамп звернувся до американців із роз’ясненням подальших дій США у Іраку та пообіцяв нові економічні санкції, щоб покарати офіційний Тегеран. Звернення транслював Білий дім онлайн. 

 Трамп наголосив, що поки він є президентом США, «Іран ніколи не отримає ядерну зброю». На його думку, Вашингтон «надто довго толерував дестабілізуючу поведінку Ірану на Близькому Сході». Трамп вважає, що «Іран, схоже, відступив» і закликав Тегеран до співпраці. Однак, як наголосив президент, американські військові готові до будь-якого подальшого розвитку подій.

 В офіційному зверненні з Білого дому пролунали чотири ключові тези щодо подальшого розвитку подій довкола ірансько-американського конфлікту:

  1. США не хоче використовувати військову силу для відповіді Ірану на обстріл військових баз в Іраку (але буде чи ні у разі потреби – не сказав).
  2. Для покарання Ірану проти нього запровадять додаткові економічні санкції.
  3. Трамп звернеться до НАТО з ініціативою активізуватися на Близькому Сході.
  4. Також він закликав Росію та Китай відмовитися від ядерної угоди 2015 року з Іраном та працювати над новою угодою.

Нагадаємо, вночі з 7 на 8 січня 2020 року у Ірані при злеті з аеропорту Тегерану розбився з усіма пасажирами на борту літак МАУ за рейсом «Тегеран-Київ». Деталі іранської трагедії та загострення військово-економічного конфлікту між США та Іраном читайте у хронології подій. 

 AgroPolit.com проаналізував економічні наслідки для агросектору України та світу від військового протистояння Ірану та США. 

Аграріям радять не продавати зернові через ірансько-американський конфлікт.