друкувати


У законопроекті про ринок землі немає запобіжників від монополізації землі на місцевому рівні, – експерт

8 січня 2020, 15:00

Відмова депутатів обмежувати максимальну кількість земель у власності на місцевому рівні до 35% території місцевих громад створить умови для монополізації ринку землі на місцевому рівні. Про це у своїй колонці на сайті «Економічна правда» написав доцент департаменту економіки Університету Де-Монфорту, старший радник з питань управління земельними ресурсами проекту Prindex, США — Велика Британія Денис Нізалов.

«Депутати відмовилися обмежувати максимальну кількість земель у власності на місцевому рівні до 35% території місцевих громад. Таким чином, окремі власники можуть скупити до 10000 га та монопольно контролювати ринки землі окремих ОТГ, впливати на інших власників, орендарів та органи місцевого самоврядування. Тим більше, що є випадки, коли такі землі вже контролюються через договори оренди», – написав Нізалов.

За його словами, наразі 25% ОТГ мають площу, меншу 10000 га, а 60% громад є меншими за 20000 га включно із землями всіх видів цільового призначення.

Це означає, що у випадку монополізації, чинні власники та місцеві бюджети зазнають суттєвих втрат, а в Україні остаточно сформується клас земельних баронів, вважає експерт.

Нагадаємо план дій на поточний рік вищого керівництва України.