друкувати


Іранська трагедія — деталі: український Боїнг впав у Тегерані, війна, світові ціни на нафту летять вгору

8 січня 2020, 10:27

Вночі з 7 на 8 січня 2020 року у Ірані при злеті з аеропорту Тегерана розбився з усіма пасажирами на борту літак МАУ за рейсом «Тегеран-Київ». Створено оперативну кризову групу, встановлюються причин трагедії. 

«Наразі уточнюємо кількість громадян України, які були на борту. За попередніми даними, зареєстровано 167 пасажирів та 9 членів екіпажу», — повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук. За його словами,  зараз готується до відрядження група для допомоги в пошуковій операції та для розслідування причин катастрофи. 

Триває уточнення інформації щодо 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, які, за попередніми даними, перебували на борту. Створено оперативний штаб при РНБО за дорученням президента. МЗС відкрило гарячу лінію — +380442381657

«Наш консул працює в аеропорту Тегерана, ми збираємо список пасажирів, які загинули в результаті аварії сьогодні вранці. Поки немає остаточних номерів, ми працюємо в контакті з рятувальними командами на місці та з офісом МАУ в Ірані », — прокоментували також в українському посольстві в Ірані.

За попередньою інформацією від РНБО, на борту літака було:

З інших джерел повідомляють про пасажирів літака МАУ:

Президент України Володимир Зеленський через катастрофу літака МАУ в Тегерані терміново перервав поїздку в Оман і повертається до Києва. Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Паралельно в офіційному Тегерані та загалом Ірані ситуація загострюється через вйськовийконфлікт зі США. Чергова його хвиля сталася сьогодні вночі: Іран випустив 35 балістичних ракет по американській авіабазі «Айн-аль-Асад» в Іраку. Цілі досягли близько 10 ракет, загинули близько 80 людей. Цим подіям передували такі:

Наразі, на тлі загострення соціально-політичної ситуації в Ірані, незрозумілими є й наслідки для бізнесу.

AgroPolit.com дослідив торгівельні відносини між Іраном та Україною за останні роки та їхню структуру й визначив, які групи товарів у зоні ризику. Детальніше з цією інформацією можна ознайомитися у матеріалі: Україна-Іран — чи буде контакт? Про наслідки для агросектору України та світу від військового протистояння Ірану та США.

Тим часом реакція бірж та міжнародних ринків на події в Ірані залишається стабільною, без суттєвих коливань. Навіть ціни на нафту після стрибка почали відкочуватися назад. Ціни на пшеницю і сою показують незначне зростання, кукурудза поки що на місці. Чиказька біржа поки не відреагувала.