друкувати


У 2020 році Україна закупить 40 локомотивів General Electric, – Криклій

8 січня 2020, 11:11

У 2020 році Україна закупить 40 локомотивів General Electric. Про це заявив міністр інфраструктури Владислав Криклій, повідомляє Урядовий портал. 

«У нас є невідкладне завдання оновити рухомий склад Укрзалізниці, тож ми маємо зробити це на вигідних та прийнятних для України умовах», – сказав він.

Повідомляється, що Міністерство інфраструктури України, Укрзалізниця та компанія Wabtec (GE Transportation) підписали меморандум про взаєморозуміння, який передбачає спільну роботу сторін для укладення договорів поставки у 2020 році 40 нових локомотивів серії TE33AC корпорації General Electric та надання послуг із технічного обслуговування для 70 таких локомотивів.

Справедлива вартість локомотивів та умови фінансування договору поставки – це ключові питання, які визначають подальшу співпрацю з компанією Wabtec. Укрзалізниця з березня 2019 року перебувала у переговорному процесі щодо сервісного обслуговування поставлених раніше локомотивів та його вартості. Моїм завданням було прискорити ці процеси, а також забезпечити максимально вигідні для України умови. Наразі General Electric разом із фінансовими партнерами запропонували нам умови, які ми вважаємо прийнятними. Ми фіналізуємо погодження цих умов, після цього розпочнеться підготовка проектної документації. Також важливим моментом є розширення локалізації виробництва в Україні. Про це ми також ведемо переговори, – заявив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

У повідомленні йдеться, що 23 лютого 2018 року було підписано договір постачання тепловозів між АТ «Укрексімбанк» та GE та договір фінансового лізингу між ПАТ «Укрзалізниця» і АТ «Укрексімбанк» щодо 30 тепловозів виробництва GE. На першому етапі стратегічного співробітництва General Electric вперше була здійснена локалізація в Україні залізничної тяги – рівень локалізації становив близько 10%. ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» організував і забезпечив процес дооснащення тепловозів обладнанням відповідно до технологій та конструкторської документації виробника.

Нагадаємо підсумки сезону вантажоперевезень Укрзалізницею.