друкувати


Через фактор Ірану зміна цін на зернові може вдарити по українському експорту

7 січня 2020, 15:05

Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко прокоментував для AgroPolit.com наслідки ірансько-американського конфлікту, які можуть позначитися на ефективності українського АПК та міжнародних ринків зернових.

«Через загострення цього конфлікту низка країн працюватиме у жорсткому форматі, бо відбудеться велика військова ескалація на Близькому Сході… Водночас не забуваймо, що Іран перебуває під санкціями (за міжнародними нормами вони не поширюються на поставку продовольства та медикаментів). Він також відключений від системи SWIFT, тож компанії-постачальники продукції до Ірану і так використовували різноманітні схеми для розрахунків. Тепер, через новий виток військової напруги, торгівля з цією країною зменшиться ще більше, зокрема, й з Україною», — повідомив Леонід Козаченко.

Нагадаємо, детальніше про наслідки для агросектору України та світу від військового протистояння Ірану та США, ви можете прочитати у матеріалі за посиланням.

За словами Козаченка, певне скорочення торгівлі між Україною та Іраном ми побачили вже у 2018 році, а в 2019-му тенденція посилилася. Наразі експорт продовольства призупиняється через цю ситуацію з військовим напруженням.

«Бізнес-партнери з України дуже збентежені, бо дехто з них уже підписав контакти, вклався у це, тож потрібно поставляти. Тобто будуть збитки. Найбільше поставок до Ірану здійснюється з України за такими групами товарів: кукурудза, ячмінь, пшениця, олійні та інше. Оскільки на іншому боці конфлікту США, то Україні буде особливо важко співпрацювати з Іраном, як з політчиних, так і з безпекових міркувань. Щодо міжнародних ринків, то неможливість Іраном купувати агропродукцію на глобальному ринку призведе до надлишку продукції. Особливо, в частині зернових. Традиційно для цього періоду ціни на зернові мали б уже зростати, бо сезон збирання завершився. Втім, через фактор Ірану зростання на зернові на міжнародному ринку може призупинитися», — висловлює занепокоєність ситуацією Козаченко.