друкувати


Україна-Іран — чи буде контакт? Про наслідки для агросектору України та світу від військового протистояння Ірану та США

6 січня 2020, 08:07

Дипломатична напруга між Іраном та США зростає через загострення військового протистояння між ними. Як це позначиться на цінах та попиті на основні групи продовольчих товарів на міжнародному ринку аграрної продукції та на торговельних взаєминах між Україною та Іраном? AgroPolit.com розбирався у темі.

Видання проаналізувало загальний обсяг торгівлі за 2018 та 2019 роки, а також виділило основні групи аграрного експорту та імпорту між цими країнами. 

За результатами 2018 року український експорт аграрних та харчових товарів до Ісламської Республіки Іран становив $421 млн, а товарообіг між країнами склав $437,5 млн. На розгляді іранської сторони наразі перебувають три проекти Меморандумів про співробітництво в галузі АПК: один — про взаєморозуміння між Мінагро та Міністерством сільськогосподарського джихаду Ісламської Республіки Іран в галузі сільського господарства та ще два — про співпрацю за напрямами ветеринарії та фітосанітарії, — сказано у тексті.

Також AgroPolit.com виділив, які групи аграрних товарів опиняться у зоні найбільшого торговельного ризику від загострення військового конфлікту між Іраном та США. 

Детальніше про це читайте у матеріалові.