друкувати


Уряду радять випустити земельні бонди під частину державних сільськогосподарських земель 

4 січня 2020, 08:07

Уряд може випустити земельні бонди під частину державних земель, аби залучені кошти направити на фінансування інвестиційних проектів в агросекторові. Про це в інтерв’ю Latifundist.com та AgroPolit.com розповів керуючий директор міжнародної банківської групи Rothschild  у країнах СНД Джованні Сальветті. 

У нього журналіст поцікавився чи реально Україні випустити земельні бонди наразі за такою схемою: створити іпотечну установу другого рівня, куди в партнери разом з державою Україна може покликати міжнародні банки першої двадцятки (як варіант – Морган Стенлі), Україна вносить, наприклад, 1 млн га держземель, а банк – грошовий капітал, відштовхуючись від середньозваженої ціни с/г землі. Далі випускаються бонди, і залучені гроші йдуть на фінансування кредитів в агросекторі (в тому числі на купівлю землі) для малих і середніх.

«Теоретично це можливо, так. Сьогодні ставки за зовнішніми держпозиками дуже привабливі для України – 6%.  Але тут важливо, хто буде заробляти на цій статутній землі, які умови повернення бондів, чи будуть націнки тощо. У Польщі такий механізм використовується успішно. Земля – це величезна можливість для України. Це ваш козир, потрібно тільки правильно його розіграти», — говорить Сальветті.

Нагадаємо, що на сайті Ради опубліковано текст законопроекту про ринок землі 2178-10, який аграрний комітет схвалив до другого читання у сесійній залі парламенту. 

Історію розгляду законопроекту про ринок землі читайте у матеріалі «Бій за землю переноситься на січень: чи збереться Рада на позачергове засідання, щоби прийняти земельний закон?».

Якою ціни продажу й оренди 1 га с/г землі подано у матеріалі.