друкувати


Почав діяти закон на захист херсонських кавунів та карпатського меду

3 січня 2020, 18:08

З 1 січня почав дію закон №752-XIV, який закріплює за марками товарів географічні назви. Документ роз’яснює прес-служба проекту «Географічні зазначення в Україні», що фінансується Євросоюзом.  

Після підписання Угоди про асоціацію з ЄС Україна зобов’язалася відмовитись від використання географічних зазначень, які захищені у Євросоюзі для маркування власних товарів. У відповідь захищене маркування отримали декілька українських продуктів. Це вина «Шабський», «Закарпаття», «Білгород-Дністровський» та «Ялпуг», сир «Гуцульська овеча бриндзя», а ще продукти «Карпатський мед», «Мелітопольська черешня» та «Херсонський кавун».

Закон України «Про правову охорону географічних зазначень»… є новою редакцією колишнього Закону «Про охорону прав на зазначення походження товарів», гармонізованою із законодавством Європейського Союзу… документ є рамковим законом, слідом за яким очікується ухвалення трьох секторальних законів, які регулюватимуть використання й охорону географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, а також для вин і для спиртних напоїв», повідомляють у проекті «Географічні зазначення в Україні».