друкувати


В КПІ започаткували створення «аграрної» долини — Гордійчук

16 червня 2016, 17:06

Освіта і бізнес спільно працюватимуть над збільшенням наукового потенціалу українського агробізнесу. Це стало можливим завдяки підписанню договору про партнерство холдингу Human Transparency Innovations (HTI) з Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут» (НТУУ «КПІ») та науковим парком «Київська політехніка». Ініціатором підписання угоди виступила фундація «Аграрна наддержава» у рамках програми підтримки вітчизняних інновацій та науки. Про це повідомляє кореспондент AgroPolit.com з події.

ФОТОЗВІТ З ПОДІЇ ДИВІТЬСЯ ТУТ

Угода відкриває можливості для співпраці між НТУУ «КПІ» та холдингом НТІ над вирішенням питань у найбільш високотехнологічних сферах аграрного бізнесу, зокрема: високоточне позиціонування для сільськогосподарського виробництва; моніторинг стану полів в реальному часі, автоматичне розрізнення культурних рослин та бур’янів; біоінженерія в сільському господарстві; робототехніка в сільському господарстві; ультразвукові технології в аграрній сфері; оцінка якості продуктів сільськогосподарського виробництва.

Про очікування від такої співпраці розповів засновник фундації «Аграрна наддержава» Андрій Гордійчук: «Якщо використовувати кожен квадратний метр землі так ефективно, як це робиться в розвинутих країнах, то український ВВП був би в десятки разів вищим. Реалізувати такі можливості зможемо лише через розвиток інноваційних технологій в аграрному секторі». За його словами, наразі поняття «аграрна держава» сприймається як країна третього світу. Аби зруйнувати цей міф, пояснив Гордійчук, і з’явилася Фундація, яка підтримує впровадження інновацій в АПК.

Ми маємо замінити цей стереотип на інноваційну модель розвитку українського АПК, яка забезпечуватиме продовольчу безпеку в країні та світі в цілому. Це не великі пафосні слова, а реальність. Фактично — це початок створення в Україні «аграрної» долини, аналогу кремнієвої долини в США», — підкреслив Андрій Гордійчук.

Засновник фундації «Аграрна наддержава» нагадав, що українці мають солідний науковий багаж аграрних знань, на якому зростав агросектор Аргентини, Канади. Його цих країнах впроваджували вихідці з України.

«Співпраця НТУУ «КПІ» з групою компаній НТІ дає можливість поєднати науковий потенціал найбільшого технічного вузу України та бізнес-можливості одного з лідерів аграрного ринку на шляху до створення аграрного сектору України нової якості», — заявив ректор НТУУ «КПІ» Михайло Згуровський. Він наголосив, що основне завдання такої співпраці — розробка найновіших технічних рішень для розвитку потенціалу АПК.

Ми маємо не лише когось наздоганяти, але й з випередженням рухатися у найбільш потужному економічному секторі — агробізнесі. За умовами швидкого технічного переоснащення, АПК буде локомотив економіки, який підійматиме й інші сектори економіки», — пояснив ректор КПІ.