друкувати


Ринок землі: у прикордонних областях іноземцям заборонять купівлю землі незалежно від результатів референдуму

30 грудня 2020, 13:20

Згідно із законопроектом 2178-10 про ринок землі, який аграрний комітет рекомендував до другого читання, в Закарпатській, Одеській, Харківській, Сумській, Чернівецькій та інших прикордонних областях будуть запровадженні обмеження на купівлю-продаж земельних ділянок. Про це на сторінці у Facebook повідомив радник Прем'єр-міністра Олексій Мушак.

«На глибину 50 км від кордону українським компаніям з іноземними інвестиціями заборонять купівлю землі, навіть якщо на земельному референдумі буде прийнято інше рішення. Це зроблено з питань національної безпеки», — написав Олексій Мушак.

Зазначається, що під ці обмеження потрапляє близько 60% Закарпатської області, в тому числі Виноградівський та Берегівський район, де компактно проживають угорські меншини. Також 45% Одеської області, яка потрапила під це обмеження через видовжену форму території. Практично вся Чернівецька область, яка розташована вздовж кордону. 45-50% Львівської області, яка також простягнулася вздовж кордону з Польщею, а сам Львів знаходиться в 56 км від кордону. Те саме стосується всіх с/г земель на кордоні з РФ.

Що стосується окупованих територій, то будь-які угоди вважаються недійсними крім передачі земельної ділянки у спадок. Це значить, що купівля-продаж, передача в статутний фонд та інші способи відчуження с/г землі в АР Крим або в ОРДЛО, навіть якщо вони будуть засвідчені тіньовими українськими нотаріусами, згідно українського законодавства будуть визнані не чинними, — додав Олексій Мушак.

Нагадаємо, раніше з ініціативою створити 30-ти кілометрову зону звернувся до депутатів та уряду голова громадської організації «Прозора земля» Володимир Коваленко.

Також повідомлялося, що у Раді ініціюють термінову зустріч керівників фракцій із Разумковим, щоб поговорити про земельний закон.

За даними AgroPolit.com, земельне питання може активізуватися до 10 січня, якщо депутати зберуть 150 голосів під заявою на дострокове засідання Ради. Більше про історію розгляду земельного закону читайте у матеріалі.