друкувати


Законопроект про компенсації за відмову від права на отримання землі зруйнує корупційні схеми, — нардеп

30 грудня 2020, 08:40

Законопроект №2616 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо компенсації громадянам України за добровільну відмову від права на отримання земельних ділянок» допоможе відновити соціальну справедливість і подолати корупційну складову у вирішенні проблеми браку землі. Про це сказав повідомив автор законопроекту Сергій Гривко, передає «Судово-юридична газета».

Законопроектом пропонується, аби кожен громадянин України міг обрати земельну ділянку або грошову компенсацію за земельну ділянку за ринковою ціною. Компенсація надається із бюджету відповідної громади через жеребкування при наявності фінресурсу.

«Цей законопроект направлений на відновлення соціальної справедливості, бо коли прописали норму по землі для громадян, автори чудово розуміли, що закладають корупційну складову й негативні наслідки для майбутніх поколінь», — вважає народний обранець.

За його словами, земельних ділянок на всіх громадян не вистачить.

За останнім переписом населення 2001 року, українців було 48,5 млн. Земель сільськогосподарського призначення — приблизно 42 млн га, 28 млн га — вже у власності 6,8 млн громадян. Тобто 42–28 — 14 млн га земель залишилось у власності держави, з урахуванням не витребуваних паїв. І перед нами проста дилема. Якщо роздати 14 млн га сільскогосподарських земель по 2 га, то змогу отримати мають тільки 7 млн громадян. А що тоді отримає решта громадян?» — запитав Сергій Гривко і додав, що цим законом вдасться подолати штучно створений негатив і відновити соціальну справедливість.

Нагадаємо, аграрний комітет схвалив всі поправки до земельного законопроекту 2178-10.