друкувати


ЄС вимагає від України скасувати мораторій на експорт деревини — нардеп

16 червня 2016, 14:02

Європейський Союз висловлює Україні претензії  через закон, яким запроваджено 10-річний мораторій на вивіз за кордон деревини. Про це повідомив народний депутат, секретар Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики Остап Єднак.

На думку європейців, він суперечить положенням Угоди про вільну торгівлю. Тому вони чинять тиск на український уряд з метою, щоб Кабмін вніс пропозицію до Верховної Ради про скасування зазначеного мораторію.

 «Все скидається на те, що Кабмін погодиться з вимогами європейців. Я вніс пропозицію до уряду: якщо скасовуватимуть мораторій, тоді треба обов’язково запровадити продаж сировини в два етапи. Спочатку українську сировину треба пропонувати на продаж українським виробникам, а вже потім, коли вітчизняний споживач відмовиться, виставляти на відкриті торги для експорту. Але пропозиція Кабміну щодо припинення дії мораторію ще має пройти Верховну Раду. І саме на цьому етапі ще можливі дискусії, які не обов’язково призведуть до бажаного європейцями результату», — сказав він.

За  його словами, ЄС блокує надання фінансової допомоги державі через мораторій на вивіз деревини. Натомість іноземні інвестори, які впродовж року вкладали кошти в українську деревообробну галузь, стурбовані намірами уряду лобіювати скасування мораторію.

«Інвестори обурені, що правила змінюються щороку. Бізнесмени з-за кордону за рік вкладали по 20-30 млн грн в українську деревообробну галузь. Зокрема, на Рівненщині збудували сучасний обробний комбінат, а тепер їм кажуть, що мораторій може бути скасований. Інвестори шоковані», — зазначив Єднак.

Секретар Комітету ВР України з питань екологічної політики додав, що якщо Кабмін все ж таки внесе пропозицію на розгляд парламенту, то він, як член профільного комітету, буде переконувати народних депутатів не скасовувати мораторій на вивіз необробленої деревини, оскільки заборона на експорт стимулює насамперед українського виробника та забезпечує надходження інвестицій у галузь.