друкувати


В Раді запропонували прибрати 500 поправок із законопроекту 2178-10 про ринок землі

26 грудня 2019, 17:57

Земельний підкомітет аграрного комітету до суботи розгляне 500 поправок, аби скоротити процедуру розгляду земельного законопроекту 2178-10 до другого читання. Про це повідомили народні депутати після сьогоднішнього засідання аграрного комітету.

Таке рішення запропонував голова аграрного комітету Микола Сольський, коли під час роботи комітету з’ясувалося, що в оновленій  таблиці з поправками не вистачає 500, які мали б бути до умов об’єднання поправок, підписаних різними політсилами у меморандумі.

Як пояснив у коментарі AgroPolit.com депутат «Слуги народу», голова підкомітету з питань нагляду за діяльністю державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями Давид Арахамія, наразі ситуація з розглядом земельного закону виглядає як спроба паралізувати роботу Ради, тому депутати пішли шукати компроміс.

Ми розуміємо, що такий невеликий законопроект і 4,5 тис. поправок – тиск на нас, щоб був лімітований вибір: замість варіанту просто паралізувати роботу парламент на 3-4 місці, розглядом  земельного законопроекту, або якимось чином домовлятися і йти на компроміс, бо регламент строгий… Всі політичні сили підписали меморандум і всі мають намір продуктивно працювати. Ми зараз спілкуємося про різницю в 500 поправок. Це декілька днів робот комітету, але в парламенті – це буде тиждень. Тобто зазвичай за цей час в день ми приймаємо 10 законів. Якщо  станемо на розгляд земельного закону із підтвердженням кожної поправки — затягнеться разглядело в Раді на 3-4 місці, то  це неприйняті 300 законів, — пояснює він.

Інша точка зору — у представника «Європейська солідарність» Артура Герасимова.

 «Ми побачили, що не всі правки включені… Тому прийнято рішення, що терміново збирається підкомітет, вони доопрацьовують ці питання, на це виділяється день і в суботу знову збирається комітет з питань аграрної політики і продовжує розгляд законопроекту», — говорить Герасимов.

Найбільше поправок не включили від депутатів ОПЗЖ. Про них розповів нардеп цієї політсили, голова підкомітету з питань державної економічної політики Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Олександр Колтунович.

Друга таблиця містила 1693 правки, тобто відхилені комітетом наших  1666 поправок. Звісно там є частковий дубляж певних з них, але лише частини. Решти просто немає, а мають бути. У частини політичних сил («Батьківщина», «Голос», «Солідарність») правки враховані комітетом. Ми зараз в робочому режимі доб’ємо свої поправки також», — говорить Колтунович.

Його доповнив мастадонт української політики, народний депутат ОПЗЖ Нестор Шуфрич: «Уже була практика, коли парламент кілька тижнів розглядав законопроект. Якщо не буде консенсусу у питанні земельного закону, то ми реалізуємо  це право… Якщо наші поправки не врахують, то ініціюватимемо скликання погоджувальної ради, або зустріч спікера з головою цієї ради разом із лідерами фракцій».

 Нагадаємо, що за підписаним меморандумом, аграрний комітет має розглянути всі поправки до 10 січня 2020 року