друкувати


Як зберегти виноробство після відкриття ринку землі, – Трофімцева

26 грудня 2019, 12:10

Щоб після відкриття ринку землі підтримати виноробну галузь в Україні, уряд має забезпечити вирішення трьох питань: забезпечити якість і впізнаваність продукції виноробства, кооперацію гравців на ринку та підвищити культуру споживання вина. Про це у своїй колонці на сайті «Економічна правда» написала колишня в.о. міністра аграрної політики і продовольства України Ольга Трофімцева. 

За її словами, вино в Україні офіційно виробляють близько 75 компаній. Загальні площі виноградників сьогодні — 40,7 тис. га, з них ті, що використовуються для виробництва вина — 25,6 тис. га.

«Але є в цих цифрах є не дуже позитивний елемент: якщо проаналізувати динаміку закладень багаторічних насаджень, зокрема виноградників, ми побачимо негативну тенденцію, що може вплинути на розвиток виноградо-виноробної галузі в майбутньому.Якщо у середньому необхідно висаджувати 3–5% від загального обсягу виноградників лише для відновлення за віковими показниками, то зараз в Україні цей показник становить менше 1%», – написала Трофімцева.

Вона вважає, що на це потрібно звернути увагу і державі, і виноробам, особливо в процесі запуску ринку земель сільськогосподарського призначення.

Звісно, було б наївним стверджувати, що ми зможемо в найближчому майбутньому наздогнати у виноробстві Францію, де 65 тисяч таких компаній, чи Італію, де під виноградниками більше 1 млн га. Проте враховуючи, що лише минулого року парламентарі дали зелене світло для малих виноробів, скасувавши понад 140 дозвільних документів, думаю, в нас разом є можливість успішно попрацювати над зайняттям своєї ніші в світовому ринку вина (який оцінюється в понад 35 млрд доларів щорічно) та створенням української виноробної легенди, – додала Трофімцева.

У зв’язку з цим, на думку експерта, уряду слід забезпечити кілька кроків для розвитку галузі: це якість і впізнаваність продукції, кооперацію учасників ринку та сприяти підвищенню культури споживання алкоголю.

 Нагадаємо, що на півдні України – рекордний неврожай винограду.