друкувати


Через держмонополію на спирт його вартість завищена у 2 рази, — Блескун

25 грудня 2019, 17:00

Вартість продажу спирту держпідприємством «Укрспирт» майже вдвічі дорожча за його виробництво. Про це заявив в.о. директора «Укрспирту» Сергій Блескун в інтерв’ю для НВ.Бізнес. 

Блескун сказав, що як тільки якийсь з великих виробників алкогольної продукції купить свій спиртзавод і почне отримувати спирт за собівартістю – це одразу може вплинути на конкурентів.

«Зараз середня собівартість виробництва спирту становить 190 грн за декалітр, тоді як ми продаємо його за 370 грн за декалітр. В цьому якраз і полягає монополія — самі встановлюємо собі ціну. Така маржинальність необхідна, щоб підтримувати роботу всіх 41 підприємств. Працює ж тільки 15 заводів. Приватні власники такі витрати нести не будуть», — підтвердив він.

Блескун водночас вважає, що з приходом приватних заводів ціни на алкоголь суттєво не знизяться.

Вартість спирту відносно невелика і складає 7,4 грн, тобто 8,2% у вартості пляшки горілки. Я думаю, що після покупки спиртзаводу, витрати у виробників скоротяться приблизно на 30%. Для порівняння: податки займають 25,39 грн у кожній пляшці. Мінімальна роздрібна ціна на пляшку горілки становить 89,4 грн за 0,5 л, — резюмував він.

Нагадаємо чим вигідна державі демонополізація ринку спирту.