друкувати


Названо основні 7 питань до запровадження в Україні ринку землі

24 грудня 2019, 15:22

У матеріалі на АgroРolit.com проаналізовано, хто з учасників аграрного ринку виграє і програє від запропонованої моделі ринку землі. Нагадаємо, що у законопроекті №2178-10 закладено недопуск іноземців/публічних українських компаній з іноземним капіталом до придбання землі та обмеження придбання в одні руки в 10 тис. га.

Тож, як пише видання, щодо агрохолдингів ситуація не зміниться, бо в них залишається право оренди.

Якщо ж їм таки дозволять купувати землю, то є два варіанти: а) вібудеться хвиля злиття й поглинань, бо не всі матимуть ресурси для купівлі с/г землі, як наслідок укрупнення ринку; б) великих покупок не буде, бо для збільшення капіталізації агрохолдингу потрібно викупити щонайменше 70-60% земельного банку. За попередніми оцінками, тільки 5-15% хочуть продати землю.

Середні компанії отримають можливість капіталізації своїх компаній, бо їхній земельний банк менший, тож частка викупленої землі ними може бути більшою навідміну від холдингів. Але це за умови, що з’являться доступні банківські продукти щодо кредитування придбання землі.

Дрібні фермери: в умовах недопуску іноземців та заборони купівлі юрособам отримають можливість посилитися. Але, знову ж таки, за умови доступного кредитування на купівлю землі, в іншому разі ситуація залишиться такою ж, як нині.

Іноземні компанії, які обробляють в Україні землю, конкуруватимуть із рештою учасників за рахунок розміру орендної ставки. 

Читайте у матеріалі також читайте також, як змінилася тема землі за останні 4 місяці після її запуску — аналіз за 7 основними пунктами реформи. Більше читайте за посиланням

Нагадаємо, що усі фракції та депутатські групи у Верховній Раді підписали меморандум щодо спільної підготовки до другого читання проєкту закону про ринок землі.