друкувати


Кабмін може не виплатити садівникам дотації за 2019 рік, – експерт

24 грудня 2019, 12:00

Кабмін через брак грошей заморозив частину бюджетних виплат, садівники побоюються, що виплата дотацій на їхні потреби буде не повною.  Про це повідомив віце-президент «Української горіхової асоціації» Геннадій Юдін на своїй сторінці у Facebook.

«За вказівкою прем’єр-міністра платежі зупинені до кінця року.Днями в Києві пройшло підсумкове засідання комісії Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з питань державної підтримки розвитку виноградарства, садівництва та хмелярства, на якому в рамках бюджетної програми були розподілені між садівничими суб’єктами господарської діяльності 280 млн грн, що залишилися на друге півріччя», – написав експерт..

Він додав, що, з урахуванням фактичних потреб садівників, письмових звернень галузевих асоціацій з цього приводу, в Мінекономіки було прийнято Наказ № 711 від 17.12.19 р. про перерозподіл коштів в рамках бюджетної програми. Завдяки цьому, 80 млн грн додатково перенаправлено на компенсацію посадкового матеріалу, що дало можливість повністю компенсувати заявки садівників.

Остаточно 280 млн грн були розподілені наступним чином:

Водночас в Бюджеті-2019 законодавчо затверджений даний обсяг коштів, виділених для бюджетної програми розвитку садівництва – 400 млн грн на весь рік. До закінчення роботи Держказначейства в 2019 році, яке повинне виплатити решту 280 млн грн садівникам, залишилися лічені дні. 19 грудня стало відомо, що Кабмін через брак грошей заморозив частину бюджетних виплат. Державна казначейська служба України продовжить фінансувати тільки захищені статті бюджету (зарплати, пенсії, всі соціальні платежі), а також всі зареєстровані за 11 місяців зобов’язання, на які відкриті асигнування, – наголосив він.

Експерт додав, що, за інформацією прес-служби Міністерства фінансів, всі інші платежі, які були зареєстровані вже в грудні, будуть проведені після аналізу їх пріоритетності разом з розпорядниками бюджетних коштів, з огляду на невиконання доходів держбюджету за 11 місяців 2019 р.

Ось тут і починається найцікавіше. Чи стосується невиконання доходів держбюджету безпосередньо садівників та повернення їм 280 млн грн, що залишилися?.. В Бюджеті-2019 законодавчо встановлена ​​сума за бюджетною програмою 2801350 «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляду за ними» – 400 млн грн, які з урахуванням компенсацій, виділених в першому півріччі близько 120 млн грн і другому півріччі близько 280 млн грн повністю, ні на копійку більше, не виходять за «червону лінію» асигнувань, передбачених в Бюджеті-2019», – розповідає Геннадій Юдін.

Нагадаємо, що у Держенергоефективності підготували зміни до українського законодавства, які запровадять програму державної підтримки вирощування біоенергетичних культур.