друкувати


Конституційний суд вирішує, чи має право Рада відкривати ринок землі в Україні

23 грудня 2019, 17:00

Сьогодні велика палата Конституційного суду почала розгляд подання 46 народних депутатів щодо тлумачення положень першого речення частини першої статті 13 та частини першої статті 14 Основного Закону, в яких ідеться про право власності народу на землю. Про це повідомляє Укрінформ. 

На початку засідання суддя-доповідач у даній справі Віктор Колесник заявив, що направив 14 запитів до вчених, вищі навчальні заклади та наукові установи, в яких просив висловити позицію щодо порушених у конституційному поданні питань. 

Під час усних слухань справи виступив один з авторів конституційного подання, депутат Сергій Власенко, котрий зазначив, що необхідність тлумачення зазначених статей Конституції виникла після того, як у Верховній Раді були проголосовані в першому читанні три законопроекти, які «вирішують долю 72% української землі».

Питання не тільки в можливості продажу землі іноземцям. У ці закони закладена можливість самовільної зміни власником цільового використання землі, зняття певних контрольних функцій держави, зокрема, скасовуються сівозміни для сільськогосподарських земель. Наша правова позиція полягає в тому, що такі питання може вирішувати тільки український народ, як власник усіх земель України», – сказав він.

На думку депутата, парламент не має повноважень ухвалювати рішення щодо продажу землі. Це питання, вважає Власенко, має бути вирішене на всеукраїнському референдумі.

У свою чергу представники Верховної Ради і президента в КС Ольга Совгиря і Федір Веніславський просили суд закрити провадження у справі в зв'язку з тим, що не були наведені аргументи для необхідності тлумачення Конституції в цій частині.

Нагадаємо, що якщо після відкриття в Україні ринку землі її скуплять агрохолдинги, села можуть зникнути. Це може стати проблемою для національної безпеки держави.