друкувати


Ринок землі в Україні: посол Франції порадив уникнути концентрації земельних наділів в руках обмеженого кола людей

20 грудня 2019, 07:30

Посол Франції в України Етьєн де Понсен вважає, що необхідно уникнути зосередження великих наділів землі в обмеженого кола осіб після відкриття ринку землі. Про це він заявив на прес-конференції в Києві, передає Уніан.

«Говорячи про лібералізацію продажу землі, я зауважу, що насправді доречно бути надзвичайно обережними, оскільки це питання є вельми чутливим. Ми вважаємо, що кожен народ має суверенне право визначити ту модель, організацію цього сектору, яка вважається йому доречною», — зазначив де Понсен.

Водночас, на його переконання, відкриття ринку землі зможе забезпечити додаткове економічне зростання для України.

На моє переконання, в Україні можливо занадто зосереджується дискусія на лібералізації доступу саме до продажу і придбання землі, але недостатньо приділяється увага тому, як уникнути надмірних земельних володінь суто в рамках дії ринкових механізмів, — зауважив посол.

Зокрема, він підкреслив, що важливо запобігти ризику утворення занадто великих сільськогосподарських володінь — у багатьох країнах західної Європи дотримувалися саме такого підходу.

За словами посла, французькі експерти приїжджали в Україну, аби поділитися власним досвідом.

Якщо ми повністю лібералізуємо земельний ринок, і буде правити лише ринковий закон, це відкриє шлях до тенденції безкінечного зосередження земельних володінь серед обмеженого кола суб'єктів, — сказав дипломат.

А надмірна концентрація землі в обмеженого кола осіб, засерігає дипломат, призведе до «зменшення додаткової вартості, яка буде вироблятися у сільській місцевості і буде призводити до занепаду сільських регіонів в Україні».

«Саме з цих міркувань в країнах західної Європи були вироблені і запроваджені механізми регулювання, які дозволяють запобігти цим негативним феноменам», — підсумував де Понсен.

Нагадаємо, Зеленський ініціює зменшення концентрації сільгоспземлі в одних руках до 10 тис. га.