друкувати


Завтра народні депутати розглянуть альтернативний законопроект про переробку відходів тваринництва — прес-служба

15 червня 2016, 13:01

З 7 травня формально набув чинності  закон «Про побічні продукти тваринного походження, що не призначені для споживання людиною». За останні півроку він уже набув популярності одного із найкурйозніших прикладів адаптації українського законодавства до європейських норм. Адже, згідно закону, фермери повинні весь гній від своїх тварин стерилізувати: кип’ятити під високим тиском.

Проте завтра, 16 червня, народні депутати зможуть виправити ситуацію. На порядку денному — альтернативний законопроект №2150а, який ще у грудні минулого року пройшов перше читання, отримавши підтримку 310 народних обранців, і відтоді чекав наступного аграрного дня у ВР. Про це повідомляє прес-служба Асоціації виробників молока.

«Дотримання вимог оригінального закону щодо обробки побічних продуктів тваринництва, не призначених для споживання людиною, зокрема категорії II, до якої належить гній тварин, для виробників молока і свинини означатиме шалені і абсолютно нераціональні витрати на придбання обладнання для стерилізації гною (не менше 20 хв при 133 °C та абсолютному тиску не нижче 3 барів), не говорячи про енергозатрати. На додачу, «кип’ячений» гній втрачає значну частину своєї цінності як органічного добрива», — коментує заступник директора АВМ зі зв’язків із громадськістю Ганна Лавренюк.

Експертна команда за сприяння Асоціації виробників молока розробила альтернативний законопроект «Про побічні продукти тваринного походження, що не призначені для споживання людиною» — №2150а. У грудні він уже пройшов перше читання. Тоді «за» проголосували 310 депутатів із 379 присутніх у сесійній залі. «Відповідно до альтернативного законопроекту №2150а, вимогу стерилізувати замінено на біологічну обробку (компостування) таких продуктів. А стерилізацію застосовуватимуть лише у випадках, коли є доведена загроза поширення збудників контагіозних захворювань, які не знищуються під час компостування», — говорить Лавренюк.

Вона нагадала, що метою оригінального закону, прийнятого ВР у квітні 2015-го, була гармонізація вітчизняного законодавства в сфері поводження з відходами тваринного походження до вимог міжнародного законодавства (Регламентів ЄС №1069/2009 та № 142/2011). По факту, у регламентах, на які опиралися,  вимоги термічно обробляти увесь гній тваринницьких комплексів немає. Це водночас і смішний, і сумний приклад того, як у нас нерідко здійснюють євроінтеграцію, — продовжує Лавренюк. — Тому вкрай необхідно виправити «курйозний» закон на дійсно європейський. Отож, чекаємо на добрі новини  та успішне проходження законопроектом  № 2150а другого читання».