друкувати


У парламенті з’явилися спільні правки до земельного закону – ввечері їх розгляне аграрний комітет

18 грудня 2019, 16:19

Частина депутатів аграрного комітету подали спільні правки до земельного закону №2178-10. Серед них новий ліміт щодо концентрації в одні руки. Їхній розгляд відбудеться о 17:00 на засіданні аграрного комітету. Нагадаємо, що наразі комітет уже зареєстрував 4,5 тисячі поправок.

Ось як коментує подані правки голова комітету Микола Сольский: «Понад 4 тис. правок до законопроекту про ринок землі №2178–10 – це, фактично, блокування законопроекту. Але це блокування в межах регламенту й закону – є процедури, які ми маємо проходити. Велику кількість правок вносять ті, хто вважає закон про відкритий ринок непотрібним, хоча є необхідні правки: про референдум, про національні суб’єкти, про обмеження концентрації земель. Сьогодні під час засідання комітету у депутатів виникла пропозиція прийняти комітетські правки і включити їх в таблицю до розгялду в сесійній залі під час другого читання законопроекту. Ці правки мають однаковий статус з іншими правками, вони по суті ще не розглядалися».

У запропонованих поправках пропонується встановити ліміт щодо концентрації в одні руки – 10 тис. га (раніше їх озвучив президент Володимир Зеленський), право власності на земельні ділянки с/г призначення можуть також набуватися  банками та кредитними установами в порядку звернення стягнення  на них як предмет застваи. Такі земельні ділянки мають бути відчужені банками на земельних торгах за 2 роки. 

Натомість присутні на засіданні депутати «Батьківщини» заявили, що не бачили цих поправок і їм замало часу на вивчення, тож розгляд треба відкласти. Втім, таке рішення комітет не підтримав.