друкувати


ЄС на політичному рівні блокує експорт насіння з України — думка

16 грудня 2019, 19:00

Євросоюз на політичному рівні створює перешкоди для експорту насіння з України. Таку думку висловив генеральний директор «MAS Seeds Україна» Ромен Дестйо під час бізнес-сніданку «Україна — постачальник насіння в ЄС: план дій», організатором якого виступила Насіннєва асоціація України, передає Latifundist.com.

«Якість насіння, яке ми виробляємо в Україні оцінюється еквівалентно, а іноді, і краще, ніж в Європі. Є технічний аудит ЄС, який був проведений три роки тому, і підтвердив якість насіння. Проблем з якістю та вимогами немає. На сьогодні це буде більш політичне питання», — зазначив Ромен Дестйо.

Як прокоментувала виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Сюзанна Григоренко, Україна інтегрує свій насіннєвий бізнес в Європу, але цей сектор вже глобалізований.

Виходимо з того, що у нас є: з одного боку, є глобалізація процесів, а з іншого — регіональний розвиток, і насіннєвий сектор вже давно глобалізований. Це інтернаціональні компанії, які працюють в Україні офіційно, мають тут виробничі потужності і можуть вирощувати цю продукцію на українській землі. І зараз питання про експорт насіння, вирощеного в Україні незалежно від селекції, іноземної або національної, це продукт вироблений в Україні! Для вирішення питання, ми розуміємо, що повинна бути постійна системна комунікацій як з боку бізнесу і довіри до української сторони, так і з боку уряду, який відповідає за ці процеси», — розповіла Сюзанна Григоренко.