друкувати


Зеленський запропонував свій варіант змін до Конституції щодо децентралізації

16 грудня 2019, 13:05

Президент України Володимир Зеленський запропонував свій варіант впровадження децентралізації в Україні, зареєструвавши у Раді відповідний законопроект. Про це йдеться на офіційному сайті ВРУ.

Згідно із пояснювальною запискою, законопроектом №2598 запропоновані зміни щодо децентралізації державної влади в Україні, удосконалення територіальної організації влади та посилення конституційно-правового статусу місцевого самоврядування.

Зокрема, пропонуються наступні зміни до Конституції з питання децентралізації:

Наразі законопроект опрацьовується в профільному комітеті. Більше читайте за посиланням.

Як писав AgroPolit.com, до Нового року Офіс президента хоче мати новий законодавчий бекґраунд для проведення наступних місцевих виборів, а для цього йому потрібно завершити децентралізацію. Ключове в цьому — зміни до Конституціїї про новий адміністративно-територіальний устрій країни. Їх потрібно проголосувати в Раді вже на новій сесії, тобто на початку 2020 року! Що ними пропонується? Буде запроваджено трирівневу систему адміністративно-територіального устрою: громада (базовий рівень), округ (субрегіональний) і регіон. Якщо простіше: після внесення змін до Конституції України ОТГ повинні покрити всю територію країни. Більше не буде територій, на які поширюється юрисдикція органів місцевого самоврядування. Усі місцеві адміністрації буде ліквідовано. На рівні округів утворять префектури, які очолюватимуть префекти, тобто держслужбовці, призначені президентом (за поданням Кабміну). Вони, по суті, представлятимуть державу.

Крім того, Раді слід прийняти кілька законопроектів, які завершать реформу децентралізації:

а) внести поправки до закону «Про місцеві вибори»;
б) прийняти з нуля: