друкувати


Закордонні вчені проведуть дослідження запасів Чорного моря — прес-служба

15 червня 2016, 10:56

Найближчим часом буде підписано угоду між Україною та Генеральною комісією з питань рибальства в Середземному морі (ГКРС), що дозволить Україні проводити спільні дослідження запасів риби в Чорному морі. Про це повідомив голова ДержрибагентстваЯрема Ковалів.

 Попередню домовленість було укладено на 40 сесії Генеральної Комісії з питань рибальства у Середземномор’ї, яка проходила з 30 травня по 3 червня на Мальті.

Учасники засідання обговорили можливі шляхи посилення співробітництва на регіональному рівні у сфері обміну та впровадження спільних заходів зі збереження видів риб, що зазнають найбільшого техногенного впливу. Окремо йшлося про реалізацію спільних наукових досліджень з вивчення стану екосистеми та оцінки стану запасів риби.

 «Одна з базових проблем рибного господарства пов'язана з науковими даними на основі яких розподіляються квоти на вилов риби. Їх достовірність викликає часто питання у людей з галузі  та громадськості. Наукові дослідження із залученням незалежних європейських вчених дозволять провести дослідження запасів риби у Чорному морі на якісно іншому рівні. І надалі використовувати цю інформацію при розподілі часток на промислове рибальство», — прокоментував він.

Голова Держрибагентства повідомив, що як сама комісія, так і чорноморські країни — Туреччина і Грузія — зацікавлені в тому, щоб провести комплексну оцінку рибних запасів Чорного моря.

«Україні запропонували приєднатися до цієї програми як країні з найбільшою береговою лінією. Передбачається, що буде виділено спеціальне дослідницьке судно, яке за рахунок коштів ГКРС проведе таку роботу для всіх країн Чорноморського басейну», — додав Ковалів.

Крім того, учасники заходу підтримали реалізації регіонального проекту «BlackSea4Fish», спрямованого на посилення співробітництва у галузі рибальства у Чорному морі. Представники Секретаріату ГКРС висловили сподівання, що реалізація цього проекту розпочнеться уже найближчим часом.

Голова Держрибагентства, зазначив, що українська сторона готова всіляко сприяти реалізації цього проекту та наголосив на винятковій важливості спільних заходів для досягнення намічених цілей.