друкувати


Як раз і назавжди вирішити питання зернової логістики в Україні, – експерт

13 грудня 2019, 18:00

Відмова Укрзалізниці обслуговувати склади із застарілим обладнанням і збиткові локації підвищить ефективность використання збережених залишків парків та інфраструктури. Про це заявив член логістичного комітету Європейська Бізнес-Асоціація (ЄБА) Юрій Щуклін в інтерв'ю Elevatorist.com.

«Цей хід я вважаю позитивним. Він – непопулярний. Ще багато років розповідатимуть, що це стало проблемою для колективів підприємств малодіяльних станцій. Але якби я був керівником залізниці, я б зробив саме так. Відразу сказав би: хлопці, вибачте, по-іншому ляже весь ринок. Вам треба 50 млн т перевозити? Треба! Тоді потрібно відрізати. Якщо не відріжемо, перевеземо 20. Що ви будете робити з 30 млн т невивезеного зерна? Звинувачувати «Укрзалізницю», природно», – зазначив Юрій Щуклін.

За його словами, таке рішення «Укрзалізниці» є негативним для випадкових і неефективних власників радянських застарілих складів, які за 20 років нічого не поміняли і увійшли в 2018 році з застарілим обладнанням, на збиткових локаціях, нездатними до експорту в 50 млн т.

У найближчі два роки виникне сотня нових елеваторів, найсучасніших. І ми назавжди забудемо проблему з вивезенням зерна. Останній раз будемо згадувати про неї, може бути, на початку наступного збиральної. Більше не буде проблем, повірте мені», – наголосив Щуклін.

Він також додав, якщо «Укрзалізниця» в поточному році введе графік руху зернових поїздів для всіх парків (ЦТЛ і приватних) на весь наступний урожай, розписаний на рік вперед, по всіх зернових станціях, коли весь зерновий бізнес буде знати, скільки і на яку станцію буде приходити вагонів протягом року, то в потрібних місцях бізнес почне будувати зерносховища, він почне модернізувати те, що доцільно, він почне вкладати в кооперативну тягу і в розширення провізної і пропускної здатності для своїх вантажів.

Нагадаємо, що у 2019 році аграрії домоглися від Укрзалізниці низку пом'якшень для вантажовідправників.