друкувати


Уряд закликали підтримати біоенергетику через систему аукціонів

13 грудня 2019, 14:00

Відсутність уваги держави до енергетичних проектів, які працюють на біомасі та біогазі, може уповільнити їхній розвиток із 2020 року. Про це у своїй колонці на сайті «Економічна правда» написав голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха. 

За його словами, система аукціонів — це державна система підтримки розвитку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), запроваджена у 2019 році. На аукціоні проєкти ВДЕ отримують тариф на електричну енергію від держави на 20 років.

Система аукціонів передбачає довший термін підтримки, аніж чинний «зелений» тариф.

«Зелений» тариф діє тільки до 2030 року, а за аукціонною системою підтримки тариф можна отримати на 20 років. Уже є компанії, які готові брати участь в аукціонах у квітні 2020 року. Проте є два не вирішені державою питання, які ставлять усе під загрозу: відсутність квот і вторинного законодавства. Інформації, коли їх розглянуть, теж немає. Пілотні аукціони, які повинні були відбутися у 2019 році, проведені не були», – написав Гелетуха.

Він навів й інші ризики:

 Згідно з прогнозами, квоти для проєктів на біомасі та біогазі становитимуть від 50 МВт до 100 МВт на рік. Водночас діє умова, що одна компанія не може претендувати на більш ніж 25% цієї квоти. Які є варіанти отримання тарифу для станції на біопаливі потужністю понад 25 МВт? Такі проєкти вже існують, їхній старт заплановано на найближчі роки. Це Хмельницька біопаливна ТЕС на агробіомасі (46 МВт), ТЕЦ компанії Kernel на лушпинні соняшнику (60 МВт) і компанія МХП на біогазі (24 МВт)».

Експерт додав, що є три шляхи забезпечення рентабельності біоенергетичних проєктів.

Перший — підвищити "зелений" тариф. Вважаємо цей сценарій малоймовірним.

Другий — продовжити термін дії "зеленого" тарифу для біомаси та біогазу до 2035 року. Це реальний сценарій, для його реалізації необхідні зміни до закону. Ухваливши їх, держава прискорить розвиток тієї генерації, якої найбільше бракує енергосистемі: стабільної, прогнозованої, маневреної і відновлюваної.

Третій — підвищити квоти мінімум до 200 МВт на рік. Це теж реальний сценарій, для його реалізації необхідне рішення Кабміну.

Нагадаємо, що ЄБРР виділить чотирьом компаніям групи «Кернел» кредит на суму $56 млн на будівництво чотирьох заводів із переробки біомаси. Із них $8 млн буде профінансовано за рахунок Фонду чистих технологій.