друкувати


Оптимальний ліміт концентрації землі в одних руках – 3-7 тис. га, – Висоцький

12 грудня 2019, 11:28

Оптимальною, з точки зору економічного ефекту та створення робочих місць, є концентрація землі в одних руках, після того, як в Україні відкриється ринок землі, від 3 до 7 тис. га залежно від регіону. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький під час селекторної наради з представниками Львівської, Чернівецької, Івано-Франківської та Закарпатської областей щодо земельної реформи. Подія відбулася за участю Романа Лещенка, уповноваженого президента України з земельних питань, Дениса Башлика, голови Держгеокадастру та Андрія Мартина, експерта із земельних питань,повідомляє прес-служба МЕРТ.

За словами Тараса Висоцького, наразі від депутатів подані різні правки.

«За нашими розрахунками, площі менш ніж 100 га, якщо це не садівництво, — недостатньо, щоб бути конкурентним та створювати додану вартість», – сказав він.

Завданням уряду заступник міністра вважає захищення прав чинних фермерів та надання їм можливості працювати далі, зокрема в межах оренди:

Не може реформа зламати те, що вже створено. Кінцева мета – надати економічні стимули росту аграрного виробника, і за допомогою надання фінансових ресурсів.

За його словами, у межах запровадження обігу сільськогосподарських земель держава надасть допомогу фермерам, які не мають чіткої фінансової звітності, тож кредитний ресурс для них є або дуже дорогим, або взагалі недоступним.

Уряд пропонує наступні інструменти полегшення доступу до кредитів: здешевлення кредитів сільськогосподарським товаровиробникам та часткове гарантування за кредитами с/г товаровиробникам на купівлю землі.

Іншим важливим питанням під час обговорення став доступ іноземців до купівлі землі. За словами Романа Лещенка, у президента України є політична воля реалізувати реформи, які були задекларовані в його програмі.

Наразі питання доступу іноземців до купівлі с/г землі знято, оскільки буде вирішуватися на референдумі. Кілька днів тому законопроект про народовладдя пройшов погодження Конституційним судом, — сказав він.

Запровадження ринку землі неможливе без реформування Держгеокадастру.

Денис Башлик під час селектору зазначив, що Держгеокадастр з контролюючого органу реорганізується на сервісний із публічним доступом до усієї інформації.

Держгеокадастр має займатися виключно просторовими даними й виконувати сервісну роль. Зараз ми займаємося дерегуляцією та повною перевіркою діяльності на місцях. Усі керівники та заступники відсторонені та оголошено конкурс на заміщення посад, – наголосив Башлик.