друкувати


Ринок землі: вздовж українсько-російського кордону буде збережено мораторій на продаж землі

14 грудня 2019, 09:15

Вздовж українсько-російського кордону буде збережено 30-кілометрову буферну зону, де діятиме мораторій на продаж землі після запуску земельного ринку. Про це заявив уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко в ексклюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com.

Нагадаємо, з ініціативою про 30 км буферну зону вперше виступив голова «Прозора земля» Володимир Коваленко. 

«За програмою «Національні діалоги» ми з урядом та депутатами з різних фракцій за 2 місяці проїхали 17 областей України, зокрема й прифронтові. І дійшли згоди, що має бути 30 км буферна зона, яка потребує особливого регулювання. Ми зараз це питання обговорюємо, з'ясовуємо, яким чином його юридично прописати і краще захистити. До того ж, у Луганській та Донецькій областях є чимало фортифікаційних споруд, які розташовані на землях місцевих аграріїв. Люди сплачують податки за цю землю, але фактично її не використовують», – заявив Лещенко.

Як повідомив Лещенко, нардепи вже напрацювали деякі законопроекти в частині звільнення аграріїв від оподаткування і механізми компенсації саме за такими видами земель.

«Це дуже важливе питання, тож ми юридично ще напрацьовуємо механізми, як прифронтову та буферну зону захистити від таких небезпечних моментів», – повідомив Лещенко