друкувати


УЗ закликала Раду зняти земельний податок із земель залізничного транспорту

10 грудня 2019, 11:45

АТ Укрзалізниця закликає Верховну Раду України включити землі залізничного транспорту (окрім тих, які оподатковуються на загальних підставах), до складу земельних ділянок, які не підлягають оподаткуванню земельним податком. Ініціатива не стосується тих земель, які обкладаються податком на загальних підставах. Про це заявив директор з розвитку бізнесу АТ УЗ Андрій Рязанцев, повідомляє АgroРolit.com.

За словами Рязанцева, це усуне нерівність, зменшить витрати залізничної галузі та збільшить її інвестиційну привабливість, а вивільнені кошти можна буде спрямувати на виконання планів по оновленню компанії, що в підсумку сприятиме зростанню податкових надходжень за іншими статтями.

Директор з розвитку бізнесу УЗ нагадав, що з 1 січня поточного року в Україні вступили в силу зміни до Податкового кодексу України та деяких інших нормативних актів (№ 2628-VIII), серед яких, зокрема, позбавлення АТ Укрзалізниця пільги щодо сплати земельного податку, зокрема в межах смуг відведення.

Фактично, державний монополіст став в повному обсязі сплачувати за всю землю, де розташовуються не тільки об'єкти інфраструктури, а й перони, перегони тощо. Обсяг оподатковуваного землі збільшився на 209,4 тис. Га, розкиданих по всіх областях і Києву. При цьому обсяг земельних податкових відрахувань зріс утричі – з 1,2 млрд грн в 2018 році до 4-4,2 млрд грн в цьому році», – додав він.

Водночас, за словами Андрія Рязанцева, Укрзалізниця – єдиний транспортний кластер, який платить земельний  податок за смуги відводу.

Повідомляється, що ще в квітні поточного року УЗ виступила за встановлення фіксованих ставок податку для земель залізничного транспорту.

Тоді компанія пропонувала встановити податок на земельні ділянки в розмірі 0,25% від їхньої нормативної грошової оцінки у разі, якщо нормативна грошова оцінка таких земель проведена, а також 0,25% від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області в разі, якщо нормативна грошова оцінка не проведена. З такою ініціативою компанія звернулася навесні до профільних комітетів Верховної Ради України.

Проект фінплану компанії на 2020 рік писався з того розрахунку, що податок на землю в 2020 році залишиться на тому ж рівні, що і в 2019-му – 4,1 млрд грн.

Нагадаємо, що протягом 2019 року кількість маршрутних зернових станцій в Україні через мережу Укрзалізниці збільшилася майже в 2 рази – з 79-ми до 154-х.