друкувати


Громади не отримають право продажу землі комунальної власності – заява

12 грудня 2019, 10:57

В Офісі президента вирішили не давати громадам право продажу земель комунальної власності, лише право оренди. Таку заяву зробив уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко в ексклюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com.

За його словами, представники громад з розумінням ставляться до такого кроку, проте просять нардепів внести зміни в оподаткування, пов'язане з орендою землі.

«Вони мають одне велике прохання – вирівняти оподаткування по гектарах, щоб усі платили: і фермери, й одноосібники. Щоб прив'язка оподаткування була до 1 га відповідно до нормативної грошової оцінки (НГО) – це раз. А по-друге, це стосується договорів по 1,5–2–3–4% на 49 років, щоби передбачити в законі нормативну плату на рівні не менш ніж 8–12% від НГО. Ми це прописали в змінах до законопроекту №2194»,– заявив Лещенко.

За словами Лещенка, це дасть змогу наповнити місцеві бюджети й одночасно виправити ситуацію з орендним оподаткуванням.

«Хай залишаються там люди, які користуються цією землею. Ми не переглядаємо їхнє право оренди. Мова лише про вирівнювання ставки оренди. Адже хтось на аукціоні виграв під 12%, а хтось – під 15%, а хтось досі платить 3%», – заявив Лещенко.