друкувати


Як аграріям ефективно організувати експорт, – Трофімцева

10 грудня 2019, 15:00

Об’єднання у кластери – найкращий вибір для організації експорту. Про це заявила експерт із зовнішніх ринків, колишній в. о. міністра аграрної політики і продовольства України (2019) Ольга Трофімцева, виступаючи на XVI Міжнародній конференції «Овочі та фрукти України-2019. Експортний прорив», повідомляє seeds.org.ua. 
 
За її словами, саме кластерний підхід  – об’єднання спільних зусиль допоможе аграріям України працювати разом над експортною діяльністю.

Зокрема Ольга Трофімцева розповіла про велику зацікавленість у тому, щоб ринок овочів та фруктів ставав все більш професійним. Для цього, за її словами, потрібно, щоб потрапляло більше продукції з сільськогосподарських підприємств, з комерційних підприємств, які займаються вирощуванням тих чи інших плодоовочевих культур професійно.

Особисті господарства населення теж продовжать займатися вирощуванням різних видів продукції. Проте, на мою думку, тут буде така подвійна тенденція. З одного боку вони все більше вирощуватимуть для власного споживання, а з іншого боку, триватиме процес професіоналізації, кооперації, процес об’єднання зусиль – це ті, хто захоче виходити на внутрішній ринок або на зовнішні ринки зі своєю продукцією. Є успішні приклади кооперацій в тих же селах, коли особисті підсобні господарства населення об’єднуються між собою в межах одного села, регіону чи однією об’єднувальною територіальною громадою та успішно починають комерціалізувати свої напрацювання», – наголосила Ольга Трофімцева.

Нагадаємо, що за результатами перших 8 місяців поточного року, експорт соків з України склав $62,7 млн, що майже на 60% більше за аналогічний період минулого року.