друкувати


У Мін’юсті заявили про знищення системного рейдерства в державних реєстрах

10 грудня 2019, 07:30

Завдяки оновленню складу Антирейдерської комісії, повного перезавантаження її роботи, зміни системи контролю в сфері державної реєстрації, протягом 100 днів роботи нової команди Міністерства юстиції України, було скасовано сотні незаконних реєстраційних дій та, в цілому, системне рейдерство в державних реєстрах. Про це заявила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук, повідомліє прес-служба відомства.

«Ми продовжуємо повертати законним власникам майно та права на бізнес, нам вдалося значною мірою зменшити кількість випадків протиправного позбавлення власників їхніх прав, про це свідчить статистика надходження скарг на дії державних реєстраторів», – наголосила  Оніщук.

За її словами, новий склад антирейдерської комісії ретельно розглядає кожну скаргу на дії державних реєстраторів, та захищає людей, які стали жертвами рейдерських захоплень за останні роки.

Головним результатом є зменшення корупційних ризиків та забезпечення прозорості діяльності Комісії», – зазначила вона.

Оніщук додала, що також для подолання системного рейдерства було встановлено низку дієвих антирейдерських механізмів: виключено акредитовані суб’єкти з числа суб’єктів, котрі здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації, змінено кваліфікаційні вимоги до державних реєстраторів, підвищено відповідальність за порушення в цій сфері, встановлено диференціацію санкцій.

Також визначено, що доступ державного реєстратора до державних реєстрів здійснюється шляхом багатофакторної аутентифікації.  Крім цього, нова команда Мін’юсту припинила діяльність  реєстраторів групи найбільшого ризику – тих, які були головними виконавцями рейдерських дій у державних реєстрах.

Дані заходи значно зменшили кількість шахрайських дій з юридично значущими даними, та знизили кількість рейдерських атак на бізнес. Це – позитивний сигнал для українського бізнесу та міжнародних інвесторів, ще одне підтвердження того,  що  після кардинальних змін в сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно та бізнес в Україну можна буде інвестувати кошти без остраху, що твій бізнес або власність можуть забрати у будь-який момент», – зазначила заступник з питань державної реєстрації.

Нагадаємо, що Верховна Рада України ухвалила в цілому проект закону №0858 щодо протидії рейдерству. Відповідне рішення підтримали 362 народних депутати України.