друкувати


Верховна Рада прийняла закон про фінансову реструктуризацію — офіційно

14 червня 2016, 13:42

Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №3555"Про фінансову реструктуризацію", який передбачає реструктуризацію боргів бізнесу перед банками.

За прийняття проекту проголосували 229 народних депутатів.

Закон необхідний для виконання зобов'язань України перед Міжнародним валютним фондом.

Зокрема, законопроект передбачає повну двосторонню добровільність процедури реструктуризації і відсутність елементів примусу в залученні боржників до процедури, але обов'язковість надання згоди на арбітраж учасниками при входженні.

Також передбачається можливість іншим кредиторам приєднатися до процедури після її початку, але до перших зборів залучених кредиторів.

Документ дає можливість збільшити поріг для ініціювання боржником процедури реструктуризації — за умови, що згода на участь в реструктуризації має бути підписана не менш як трьома фінансовими установами, які є сторонами рамкового договору. Жодна зі сторін не повинна бути пов'язаною особою боржника. Згода також може бути підписана однією або декількома фінансовими установами, яким належить не менше 50% загальної суми вимог фінансових установ до боржника, за винятком вимог пов'язаних осіб.

Передбачається посилення ролі арбітражу у вирішенні протиріч між учасниками і можливість затвердження арбітром плану реструктуризації в разі, якщо за нього проголосувало більше 2/3, але менше 100% залучених кредиторів.

Раніше парламентський комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендував Верховній Раді прийняти зазначений законопроект. Як повідомив заступник голови комітету Руслан Демчак, під час роботи над законопроектом від народних депутатів надійшло 421 пропозицію, з них було враховано 364.