друкувати


Уповноважений президента заявив позицію щодо ліміту концентрації земель в одні руки

9 грудня 2019, 12:53

Уповноважений уряду із земельних питань Роман Лещенко розповів в ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com про ліміт концентрації земель в одні руки, подальшу долю Держгеокадастру, аспекти відкриття земельного ринку, участь іноземців та багато іншого.

 

Детально ознайомитися з позицією Романа Лещенка можна в інтерв'ю: Мораторій – це найкраща форма розкрадання української землі.

 

Особисто моя позиція – виходячи з того, що ми робимо реформу в інтересах малого та середнього землевласника, об'єм концентрації землі в одних руках має бути зменшений в рази, на відміну від максимально допустимого в межах країни — 213 тис. га, як це прописано в проекті закону №2178-10. Це має бути зроблено через одну просту причину: малому та середньому землевласнику, враховуючи його обсяги (від 10 до 10 тис. га) 200 тис. га не потрібно. Йому потрібна земля того земельного банку, який він обробляє», – заявив Лещенко.

За словами Лещенка, якщо ми виходимо з позиції середнього класу то повинно йти про власність – скільки у власності та скільки може бути в оренді, в сукупності. Що на групу пов'язаних осіб у власності може бути стільки і сукупної оренди, відповідно, стільки. Щоб у нас концентрація була розмежована і у власності, і в оренді. Серед запобіжників, які мають зробити норму про обмеження ефективною, і на які зважали, розробляючи документ – це продаж корпоративних прав, перепродаж земельних ділянок, також запобіжники в частині заставних інструментів на третіх осіб. Також запобіжники передбачені в частині дарування, міни та інших аспектів, які дають ті чи інші потенційні можливості оминати заборони. Ми намагаємося зробити так, щоб спроба обійти заборону, втрачала будь-який економічний зміст.

Для нас найголовніше в реалізації земельної реформи, щоб суб'єкти, які працюють на землі, продовжували на ній працювати і розвиватись. Тобто земельна реформа не повинна допустити спекуляції, з точки зору купівлі, перепродажу землі та інших моментів. Цього можна досягнути юридично-адміністративними методами та податковими. Мається на увазі, що будь-який перепродаж купленої землі, в певному періоді часу (2-3-5 років) буде неможливий або не матиме економічної вигоди для продавця», – заявив Лещенко.