друкувати


Рекордний урожай в Україні змінив ціни на зернові у світі, – ФАО

9 грудня 2019, 10:30

Завдяки рекордному врожаю в Україні, на світовому ринку впала вартість зернових. Про це повідомила прес-служба Продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО).

За даними ФАО, в останньому місяці листопада ціни на продукти харчування в світі підскочили в зв’язку з подорожчанням м’яса і соняшникової олії. Проте вартість зернових впала з огляду на рекордний врожай фуражного зерна в Китаї, Україні та Росії.

В цілому в листопаді Індекс продовольчих цін ФАО, в порівнянні з жовтневим показником, піднявся на 2,7% і склав 177,2 пункту. Це більш ніж на 9% вище за показник за відповідний період минулого року.

Найбільше в листопаді подорожчала олія – на 10,4%. Індекс цін на м’ясо також піднявся на 4,6%, що стало найбільшим місячним приростом за десять років. Найбільше подорожчали яловичина та баранина, але ціни на свинину і м’ясо птиці також підскочили. Також у листопаді підвищилася вартість цукру.

А ось індекс цін на зернові, навпаки, знизився на 1,2%, також впали і ціни на рис.

Також ФАО опублікувала новий прогноз щодо виробництва зернових у світі в 2019 році, в якому йдеться про рекордний урожай в 2 млрд 714 тонн, що на 2,1% більше, ніж у 2018 році. Останній перегляд прогнозу в бік підвищення відображає «вищий, ніж очікувалося обсяг врожаю фуражного зерна в Китаї, Україні та Росії».

Нагадаємо, що в Україні з площі 15 млн га зібрано 74,3 млн т зернових і зернобобових культур, це є рекордні показники врожаю за всю історію.