друкувати


На «сірому» ринку України вже продано понад 1 млн га землі – Сольський

9 грудня 2019, 07:30

За договорами довгострокової оренди і емфітевзису в Україні близько 1,1 млн га підмораторних земель вже фактично продані, станом на серпень 2019 року. Про це заявив голова аграрного комітету Верховної Ради Микола Сольський, повідомляє  Інтерфакс-Україна. 

«Сьогодні ми маємо ринок, який працює за сірими схемами обходу мораторію. Він є викривленим і має свої наслідки. Ціна на такі землі не є справедливою, і в програші залишається і продавець, який отримав занижену вартість ділянки, і покупець, який незахищений юридично», – повідомив Сольський. 

Із загальної кількості сільгоспземель приватної власності близько 25,7 млн ​​га – це пайові землі, які були передані колишнім працівникам колгоспів і частині працівників соцсфери (таких пайовиків близько 7 млн) і на їх земельні ділянки поширюється мораторій. З цієї кількості, за договорами емфітевзису, передано 497,3 тис. га, за довгостроковими договорами оренди – 600 тис. га. 

Сольський звернув увагу, що є також 3,7 млн ​​га приватних сільськогосподарських земель – земельні ділянки, які виділялися для особистого сільського господарства, і на ці ділянки мораторій не поширюється. Їх власники можуть вільно продавати ділянки, і за останні 15 років близько 1 млн га вже продані. 

Всього в Україні близько 41 млн га земель сільгоспземель, з них у державній власності понад 7 млн ​​га, у приватній – понад 33 млн га. 

Глава парламентського аграрного комітету зазначив, що наразі на підприємства до 1 тис. га припадає близько 35 тис. господарств, і вони обробляють, приблизно, 23% всіх сільгоспземель. Найбільша і стабільна група – це 5 тис. підприємств із земельним банком від 1 тис. га до 10 тис. га, які обробляють понад 50% всіх сільгоспземель, вони займаються виробництвом зернових і технічних культур. 180 підприємств від 10 тис. га обробляють 21% всіх земель сільгоспземель. 

Нагадаємо, що голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія повідомив, що до кінця 2019 року Верховна Рада не зможе прийняти земельну реформу.