друкувати


В Україні виявлено 284 порушення земельного законодавства

6 грудня 2019, 09:20

У період з 25 по 29 листопада 2019 року Управліннями з контролю за використанням та охороною земель здійснено 678 заходів державного контролю за використанням та охороною земель, за результатами яких виявлено 284 порушення земельного законодавства. Про це повідомляє прес-служба Держгеокадастру.

Також здійснено заходи державного нагляду щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері використання та охорони земель, що у порівнянні з попереднім тижнем знизилися на -17, -6%.

За вказаний період нараховано шкоду, заподіяну внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву без спеціального дозволу, загальною сумою 1 056 082 грн (у порівнянні з попереднім тижнем — -7 888 грн, -1%). З них у добровільному порядку відшкодовано 394 147 грн (-297 573 грн, -43%).

До органів прокуратури, органів досудового слідства направлено 46 матеріалів про порушення вимог законодавства, у тому числі які містять ознаки злочинів (проти минулого тижня — +6, +15%).

Протягом вказаного періоду найхарактернішими виявилися показники зі здійснення заходів державного контролю Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області. Зокрема, здійснено 16 заходів державного нагляду, за результатами яких виявлено 12 порушень земельного законодавства і нараховано шкоду, заподіяну внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням тощо, загальною сумою 230 257 грн, відшкодовано у добровільному порядку — 4 219 грн.

Найменшими є показники Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області. За тиждень здійснено 44 заходи державного контролю, за результатами яких виявлено 6 порушень земельного законодавства. Шкоду, заподіяну внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, тощо не нараховано та не відшкодовано у добровільному порядку, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що зафіксовано значне порушення у Хмельницькій області, — самовільне зайняття місцевим фермерським господарством земельних ділянок загальною площею 48,4746 га, шляхом механічного обробітку ґрунту: вирощування сільськогосподарських культур на землях з цільовим призначенням — для ведення фермерського господарства. Попередньо визначена шкода — 80 062,64 грн.

Нагадаємо, в Україні значно спростять процедуру землевпорядкування.