друкувати


Названо 3 етапи роздержавлення ДП «Укрспирт»

6 грудня 2019, 09:50

Приватизація ДП «Укрспирт» відбудеться в 3 етапи. Про це повідомив перший заступник міністра економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства Павло Кухта в інтерв’ю виданню Економічна правда.

На початку має почати дію закон про демонополізацію спиртової галузі. Йдеться про закон №2300, який після ухвалення парламентом чекає на підпис президента.

«Спершу повинна відбутися демонополізація галузі. Виробництво спирту – це не природна монополія, а штучно створена. Ще з часів Російської імперії вважалося, що держава має бути монополістом на ринку спирту і заробляти на цьому. Моя особиста думка: у ХХ столітті це дуже дивний підхід до роботи… Парламент має зняти державну монополію з виробництва спирту, а потім заводи можна буде продавати», – сказав Кухта.

Другий етап – визначення частки потужностей, які підуть на продаж.

ДП «Укрспирт» – дуже проблемне підприємство. Зсередини воно майже повністю криміналізоване… все, що ми не хочемо залишати в портфелі держави, можна спокійно продати. 90% «живих» заводів можна продавати окремими підприємствами. Решта 10% – ліквідувати або продавати та міняти профіль діяльності. Значна частина цих підприємств уже не виробляє спирт. Там навіть обладнання потрібного нема», – розповів заступник міністра.

 Третій етап – забезпечення роботи інвестора.

«Цілком можливо, що побудувати нове підприємство для інвестора може мати більше сенсу, ніж модернізувати старе. Що продавати, а що ні – це питання реформи самого «Укрспирту» та його ревізії», – підсумував Кухта.

Нагадаємо, у Фонді держмайна України чекають на отримання пакету документів, які стосуються подальшої приватизації найбільших аграрних держпідприємств, серед яких ДП «Укрспирт» та концерн «Укрспирт».